Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hlavní vládní cíl: Sloužit a pracovat, nikoliv obdarovávat

Osm let jsme poslouchali, že na všechno máme a nic není problém. Mnozí tomu i uvěřili. Za mne je hlavní linkou programového prohlášení naší koaliční vlády velmi realistické přiznání pravdy: Na nic nemáme a všechno je problém.

To neznamená, že bychom byli již nyní svědky rozpadu státu v přímém přenosu, že by se všechno hroutilo. Ale přesně k tomu jsme naprosto nezodpovědnou strategií vládních financí směřovali. Další důvody, proč jsme na hraně útesu? Přehlížení absolutně klíčových problémů, rezignace na cokoliv, co by se dalo označit jako restrukturalizace naší ekonomiky, pokračující podpora koncernů, nadnárodních firem a obecně „velkých“ místo pomoci malému a střednímu podnikání, minimální pokrok v digitalizaci a vyšší efektivitě státní správy… Byla by jich ještě dlouhá řada. Na cestě k dramatu jsme zastavili za pět minut dvanáct nebo možná ještě spíše až pět minut po dvanácté.

Obrat směřování nebude snadný a nebude bezbolestný.

Vládní program se snaží dávat odpovědi na všechny hlavní potíže naší země a společnosti.

Některé jsou přirozeně lidské a na ty nabízíme řešení především díky tomu, že máme k politice diametrálně odlišný přístup, než naši předchůdci. Pro nás nebude problém přestat se s občany bavit stylem „já jsem majitel“ a vy jenom „zaměstnanci holdingu“. Jsme zvyklí diskutovat s lidmi jako s partnery, sousedy a přáteli. Zvláště Starostové jsou zvyklí jim předkládat účty a zodpovídat se.

Většina problémů naší vlasti je však ekonomických či jinak odborných. Vládní program nabízí řešení někde konkrétnější, jinde méně. Nynější opozice z ANO či SPD zdůrazňuje tu nekonkrétnost. Ale pro mne je hlavní, že v tom textu jsou problémy pojmenovány a odpovědi na ně řečeny či alespoň naznačeny.

Například. Roky víme, že „nemáme problém“ s celkovou mírou investic (nechci to teď přesně rozebírat, bylo by to dlouhé, ale platí, že z analýzy výdajové stránky tvorby hrubého domácího produktu je míra investic v naší zemi vyšší, než je běžné v Evropě i ve většině vyspělých zemí). Máme ale problém s jejich efektivitou a nasměrováním. Velmi zjednodušeně: Relativně krátce (ve srovnání s morální životností) odepisujeme „železo“, naopak dlouho trvá odepisování „myšlenek“. Jenže právě ty jsou nejrychleji nahrazovány novými, efektivnějšími, které nesou vyšší přidanou hodnotu.

O tom, že je třeba to změnit, mluvily předchozí vlády osm let. Osm let slov s minimem skutků. Proto pořád jednou nohou vězíme v tisících tun „produkce“, ale užitek z nich (finanční, tedy ani mzdový) neodpovídá vyspělým zemím.

Co o tom programové prohlášení říká? Slibuje v oblasti veřejných výdajů významné kroky v zajištění čistoty soutěžení, v omezení klientelismu, ve férovosti rozpočtových investic. Slibuje přesun pozornosti z podpory „velkých“ na podporu „malých a středních“. Pro sféru soukromých investic pak přichází kabinet premiéra Fialy s velmi konkrétním projektem snížení počtu odpisových skupin a zkrácením odepisování v některých z nich. To je modernizační impuls do české ekonomiky, to je významná restrukturalizační nabídka pro průmysl i pro ostatní odvětví hospodářství.

Nedávno jsem byla v televizní diskusi o ekonomických aspektech vládního programu a proti mně seděli Karel Havlíček (ANO) a Tomio Okamura (SPD), který v předchozích letech podržel minulý kabinet vždy, když to pro udržení moci bylo potřeba. Oba nesou plnou odpovědnost za neblahý stav, do kterého jsme se dostali. A oba „kritizovali“ velmi hlasitě právě tu údajnou „nekonkrétnost“.

Snažili se překřičet (a to doslova) moje argumenty a v tu chvíli mi byla jedna věc jasná: Oba se bojí. Bojí se změny kurzu naší země a změny stylu vládnutí. Bojí se toho, že tato vláda má odvahu říkat občanům otevřeně, jak se věci mají, a dělat kroky k tomu, aby se rozhodování o zemi vrátilo do rukou občanů této země.

Třeba tím, že když v programovém prohlášení říkáme: Průměr platu učitelů = 130 procent průměru všech platů, nebo když tam říkáme, že minimální mzda bude valorizována vzorcem podle vývoje mezd, tak tím stejným nová politická reprezentace také říká, že se vzdá části „moci“ a předá ji občanům. Vzdává se toho, že „hodný strýček“ bude hlásat „přidáváme učitelům“ nebo „přidáváme lidem s nejnižšími mzdami“.  Nebude to žádná dobrotivost politiků, politici zde budou od toho, aby zajistili, že lidé dostanou to, na co budou mít právo. Politici přestanou být dobrodinci, z jejichž vůle budou přidělovány benefity. Budou zaměstnanci voličů, jejichž povinností se stane naplnit zákony.

To je pro mne hlavní myšlenka programového prohlášení vlády. A proto má moji plnou podporu.

  

Autor: Věra Kovářová | středa 12.1.2022 8:44 | karma článku: 13,17 | přečteno: 350x
  • Další články autora

Věra Kovářová

Před reformou penzí se nelze schovat

Tento stát různě utíkal před důchodovou reformou prakticky třicet let. Když už se vláda (Nečas) před deseti lety k zásadnějším změnám odhodlala, vláda následující (Sobotka/Babiš) je zrušila. Bez náhrady.

9.4.2024 v 19:38 | Karma: 15,25 | Přečteno: 447x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nejdříve Maastricht. Pak euro

Zatímco v zemích, kde se eurem platí, je popularita společné evropské měny vysoká, v České republice, která má k euru pořádně daleko, je na bodu mrazu. Taková je realita a každý politik s ní musí počítat.

20.2.2024 v 10:50 | Karma: 12,86 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nikdo vám nedá tolik, co vám mohu slíbit

Behaviorální ekonomie je směr přemýšlení o hospodářství, který v podstatě a při veškerém zjednodušení říká, že marketing a přesvědčování je vlastně silnější pákou na ovlivnění hospodářství než vládní rozhodnutí.

5.2.2024 v 21:04 | Karma: 16,07 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Proč vadí korespondenční volba

Proti korespondenční volbě se zvedla nepochopitelně urputná vlna odporu ze strany opozice. Některá tvrzení používaná politiky ANO či SPD jsou skutečně podivuhodná. Podívejme se na ta hlavní bez emocí.

10.1.2024 v 13:09 | Karma: 23,88 | Přečteno: 801x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné

Jedna věc je v této zemi jistá. Všichni by udělali reformy a rozpočet lepší než vláda. Daleko. Ale jen slovy. Když měli někteří reformy dělat v minulosti, nevykonali vůbec nic. Další nemají pro své nápady žádnou podporu voličů.

13.12.2023 v 10:29 | Karma: 14,96 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 549x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik