Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opatření zrušeno, zákon přijat

Tak nám v ten stejný den zrušil soud další opatření ministerstva zdravotnictví a parlament přijal novelu pandemického zákona. A zároveň vláda mluví o dalším rozvolňování a pomalu vrací zemi k normálu.

Jakoby to nemělo logiku. Ale má, a velkou.

Chce to vzít popořádku. Nejprve k tomu zrušenému opatření. Jako několik desítek dříve podobně zrušených kroků bylo přijato ještě za předchozí vlády. U tohoto ale platí, že už za naší vlády byla jeho platnost koncem prosince prodloužena.

Radost z toho nemám, ale podstatné je, že neustálé problémy s tím, jak podle současné legislativy udělat právně korektní opatření proti šíření nemoci (schválně nepíši COVID-19, protože ono to platí obecně), má dvě možná vysvětlení. Buď jsme měli v uplynulých letech zcela neschopné legislativce, nebo máme systémově tak nešťastně koncipované zákony, že to v podstatě nejde. Stále častěji se zdá, že druhá verze je pravdě blíže.

Když to zjednoduším, jsme v podivné pasti.

Můžeme prudce šlápnout na brzdu, vyhlásit nouzový stav a na jeho základě dělat omezení (ale i zde stát několikrát tvrdě narazil na meze jejich ústavnosti). Jenže nouzový stav je něco, co žádná rozumná demokratická vláda nevyhlásí jen tak lousknutím prstu a kdy se ji zachce. To je postup, který je nutné používat velmi, velmi střídmě. Ostatně proto nynější koalice byla před mnoha měsíci tak rezervovaná k jeho neustálému prodlužování. On je to prostě tak trochu „výjimečný stav“.

Ovšem když neutečeme k nouzovému stavu (což z principu věci musí být krabička poslední záchrany), tak máme jenom velmi omezené možnosti postupovat proti šíření nebezpečné nemoci (jakékoliv, skutečně si nemysleme, že COVID-19 je poslední „nová“ nemoc, která kdy bude). A jak ukazuje rostoucí štos rušících rozhodnutí soudů, tak vlastně nejsou skoro žádné.

Proto pandemický zákon, o který se vedla nekonečná diskuse či spíše nekonečná obstrukce ve sněmovně. Je třeba mít nějaký alespoň dočasný prostor pro opatření – pokud tedy bereme, že nouzový stav je mezní krok.

V rámci onoho obstrukčního zoufalství zazněla několikrát na první pohled logicky se tvářící otázka: Proč potřebujeme pandemický zákon, když máme relativně málo nebezpečný omikron a důležitá čísla o hospitalizacích jsou, bez ohledu na odzbrojující počty nemocných, vlastně dobrá?

Na konci roku 2020 jsme ještě z koaličních lavic tvrdě kritizovali tehdejší vládu ANO s podporou SPD (čili nynější opozici) kvůli tomu, jak prospala léto a začátek podzimu. Musím opakovat, že tehdejší ležérnost a nezodpovědnost ANO vedla ke zbytečným komplikacím a možná i zbytečným úmrtím. Tak to je, to již nikdo nezmění.

Neštěstí roku 2020 se dalo vedle zmatků kabinetu Andreje Babiše vysvětlit i nezkušeností (vedle faktu, že pro ANO bylo zjevně nejdůležitější uspět v tehdejších krajských volbách). Jenže – pokud bychom nyní postupovali stejně ležérně (což od nás v principu požadoval například poslanec Nacher), pokud bychom také všechno hodili za hlavu a soustředili se na podzimní volby (tentokrát jsou obecní), bylo by to stejně nezodpovědné, hloupé a zločinné. A navíc nepoučené.

„Proč přijímat pandemický zákon, když je všechno skvělé?“ znělo opakovaně od řečnického pultíku. Protože nevíme, co bude za dva, tři měsíce. Můžeme zde mít podstatně nebezpečnější variantu, může překonávat nejen imunitu získanou proděláním nemoci, ale i získanou očkováním, může se stát prostě mnoho věcí.

A v rámci legislativního „guláše“, který zde (bohužel) za poslední roky vznikl, by vláda neměla v podstatě vůbec nic, co by se dalo použít, kromě vyhlášení nouzového stavu. Takže bychom na jakoukoliv hrozbu zhoršení nereagovali buď vůbec nebo bychom na to vzali rovnou těžkou artilérii určenou pro největší krize. To zjevně nemá naprosto žádnou logiku.

Souběžně s tím, jak koalice ve sněmovně pomalu a urputně překonávala absurdní obstrukce, zasedla také vláda. Ta rozhodla o zmírnění opatření. Zase se někdo u řečnického pultu teatrálně bouchal do čela, že to nedává logiku.

Dává, samozřejmě, že ano. Jedna věc je chystat se na nějaký problém, připravovat si prostředky k jeho zvládnutí pro případ, že se objeví, jiná věc je upravovat aktuální opatření podle aktuální situace. Nic jiného v tom „rozporu“ není. Až tak je to jednoduché.

Přeji všem pěkný den a hodně zdraví.

Autor: Věra Kovářová | pátek 4.2.2022 9:01 | karma článku: 11,16 | přečteno: 610x
  • Další články autora

Věra Kovářová

Před reformou penzí se nelze schovat

Tento stát různě utíkal před důchodovou reformou prakticky třicet let. Když už se vláda (Nečas) před deseti lety k zásadnějším změnám odhodlala, vláda následující (Sobotka/Babiš) je zrušila. Bez náhrady.

9.4.2024 v 19:38 | Karma: 15,25 | Přečteno: 447x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nejdříve Maastricht. Pak euro

Zatímco v zemích, kde se eurem platí, je popularita společné evropské měny vysoká, v České republice, která má k euru pořádně daleko, je na bodu mrazu. Taková je realita a každý politik s ní musí počítat.

20.2.2024 v 10:50 | Karma: 12,86 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nikdo vám nedá tolik, co vám mohu slíbit

Behaviorální ekonomie je směr přemýšlení o hospodářství, který v podstatě a při veškerém zjednodušení říká, že marketing a přesvědčování je vlastně silnější pákou na ovlivnění hospodářství než vládní rozhodnutí.

5.2.2024 v 21:04 | Karma: 16,07 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Proč vadí korespondenční volba

Proti korespondenční volbě se zvedla nepochopitelně urputná vlna odporu ze strany opozice. Některá tvrzení používaná politiky ANO či SPD jsou skutečně podivuhodná. Podívejme se na ta hlavní bez emocí.

10.1.2024 v 13:09 | Karma: 23,88 | Přečteno: 801x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné

Jedna věc je v této zemi jistá. Všichni by udělali reformy a rozpočet lepší než vláda. Daleko. Ale jen slovy. Když měli někteří reformy dělat v minulosti, nevykonali vůbec nic. Další nemají pro své nápady žádnou podporu voličů.

13.12.2023 v 10:29 | Karma: 14,96 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 549x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik