Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potravinová spása

Zažíváme největší evropskou sociální a humanitární krizi od druhé světové války. Nedotýká se jenom uprchlíků z Ukrajiny, zdaleka ne. Zasahuje i stovky tisíc českých domácností, které s velkými obtížemi čelí rostoucím cenám.

Vláda odmítá většinu plošných opatření s ekonomicky správným argumentem, že pokud se bude stát snažit odlehčit břemeno vysokých cen všem bez rozdílu, zaviní tak hned dvě katastrofy.
První katastrofou by bylo, že již tak zdevastované veřejné finance, které kabinetu premiéra Fialy předala v dezolátním stavu předchozí vláda Andreje Babiše, bychom dalším masivním schodkem zničili na další desetiletí. Zní to trochu jako fráze, ale je to naprostá pravda: Znamenalo by to zhoršit život našich dětí i vnoučat.

Druhou katastrofou by bylo, že pokud plošnou pomocí pomůžeme spotřebě, ceny porostou dál. Problém nevyřešíme. Naopak ho budeme akcelerovat a podpoříme inflační tlaky. Čím masivnější bude plošná pomoc (včetně snížení některých daní) a čím více na ní půjde peněz, tím více budeme podporovat růst cen. To je ekonomická zákonitost z prvního semestru.

Nechci ale tady a teď vysvětlovat národohospodářský nesmysl plošného řešení dopadů inflace. Chci totiž hlavně poděkovat lidem, kteří stojí za skvělou neziskovkou Potravinová banka. A upozornit Vás, že v sobotu 23. dubna můžete tuto skutečně výbornou organizaci podpořit.

Díky mnoha dárcům a partnerům dodává patnáct regionálních bank potraviny, ale třeba i drogistické a další zboží, dlouhé řadě dalších organizací, které pak pomoc distribuují opuštěným seniorům, rodičům samoživitelům, rodinám v krizi, lidem bez domova či lidem s psychickým a tělesným postižením. V dnešní době samozřejmě i uprchlíkům, ale hlavními příjemci pomoci z potravinových bank jsou naši zdravotními problémy či nepřízní osudu postižení spoluobčané.

Nemůžeme se schovávat před faktem, že možná nikdy nevzhlíželo k Potravinové bance s důvěrou a s potřebou pomoci tolik lidí, jako nyní. Jen si vzpomeňme, jak rostou problémy v naší zemi.
Půlka roku 2021: Raketový start inflace: 2,8 %, 3,4 %, 4,1 %, 4,9 %, 5,8 %...

Půlka října 2021: Krach Bohemia Energy a následně řady dalších dodavatelů plynu a elektřiny. Skokové zdražení energií o desítky a někdy i více než sto procent. Vláda Andreje Babiše uměle snižuje inflaci vynulováním DPH na plyn, čímž prohlubuje schodek rozpočtu a odkládá problém o několik měsíců.
Prosinec 2021: Inflace dosahuje přes nulovou daň skoro sedmi procent. V polovině měsíce nastupuje nová vláda. Odmítá pokračovat v populistické politice nulových daní z energií a ruinování veřejných financí.

Leden 2022: Inflace po návratu DPH na normální úroveň skáče na 9,9 procenta a dále roste.
Během těch několika málo měsíců, kdy může vláda Petra Fialy ovlivňovat situaci, zvýšil kabinet existenční a životní minimum a tím udělal dostupnějšími mnohé sociální dávky a výpomoci, zpřístupnil dávky na podporu bydlení daleko většímu množství lidí, výrazně zvýšil důchody (od pololetí). To znamená cílil pomoc primárně na skutečně zranitelné. Ale přes to všechno se mnoho lidí dostává do mimořádně obtížné situace.

A to jsme zpátky u Potravinových bank. A u skvělých lidí, kteří v rámci nich odvádějí neuvěřitelně prospěšnou a potřebnou práci. Jmenuji snad je dvě dámy – ředitelku střešního projektu Veroniku Láchovou a ředitelku pro Prahu a Středočeský kraj Věru Doušovou.

A teď k tomu, proč je v titulku to datum 23. dubna. Je to sobota a v řadě obchodů (třeba v Penny, v Lidlu, Kauflandu, Albertu, Tescu či Rossemannu…) potkáte dobrovolnice a dobrovolníky, kteří budou shromažďovat případné dary. Od masových konzerv (například), přes dětské výživy nebo plenky až po těstoviny. Já určitě vyrazím na větší nákup a budu moc ráda, když vyrazíte také.
Možná vládě vyčítáte, že nepomáhá plošně. Že zrovna na Vás se nedostalo, že nemáte nárok ani na jednu z podpor pro lidi v problémech. Že benzín je drahý, mouka letí nahoru a s ní i chleba. A teď Vás ještě prosí politička vládní strany o pomoc pro ty, kteří jsou na tom hůře! Chce po Vás, abyste suplovali prostřednictvím charity stát!

Vlastně přesně tak to je. Nemám ve zvyku lhát. Náš stát je finančně v situaci, která není vůbec dobrá. A to čelíme nejen propadání Čechů do chudoby, energetické krizi, ale také krizi uprchlické a nutnosti velmi rychle změnit náš dříve dosti laxní přístup k vyzbrojování armády, protože válka je za humny.
Takže ano, jestli alespoň trochu můžete – každé balení mycího prostředku, každá půlkilovka špaget, každá masová konzerva se počítá a pomůže. A věřte, že Potravinové banky tuto pomoc dopraví přesně tam, kde je skutečně potřebná.

Autor: Věra Kovářová | pátek 22.4.2022 11:47 | karma článku: 8,67 | přečteno: 540x
  • Další články autora

Věra Kovářová

Před reformou penzí se nelze schovat

Tento stát různě utíkal před důchodovou reformou prakticky třicet let. Když už se vláda (Nečas) před deseti lety k zásadnějším změnám odhodlala, vláda následující (Sobotka/Babiš) je zrušila. Bez náhrady.

9.4.2024 v 19:38 | Karma: 15,25 | Přečteno: 447x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nejdříve Maastricht. Pak euro

Zatímco v zemích, kde se eurem platí, je popularita společné evropské měny vysoká, v České republice, která má k euru pořádně daleko, je na bodu mrazu. Taková je realita a každý politik s ní musí počítat.

20.2.2024 v 10:50 | Karma: 12,86 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nikdo vám nedá tolik, co vám mohu slíbit

Behaviorální ekonomie je směr přemýšlení o hospodářství, který v podstatě a při veškerém zjednodušení říká, že marketing a přesvědčování je vlastně silnější pákou na ovlivnění hospodářství než vládní rozhodnutí.

5.2.2024 v 21:04 | Karma: 16,07 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Proč vadí korespondenční volba

Proti korespondenční volbě se zvedla nepochopitelně urputná vlna odporu ze strany opozice. Některá tvrzení používaná politiky ANO či SPD jsou skutečně podivuhodná. Podívejme se na ta hlavní bez emocí.

10.1.2024 v 13:09 | Karma: 23,88 | Přečteno: 801x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné

Jedna věc je v této zemi jistá. Všichni by udělali reformy a rozpočet lepší než vláda. Daleko. Ale jen slovy. Když měli někteří reformy dělat v minulosti, nevykonali vůbec nic. Další nemají pro své nápady žádnou podporu voličů.

13.12.2023 v 10:29 | Karma: 14,96 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 549x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik