Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Popularitu nezvedne, ale zemi pomůže

Je to další nepopulární krok naší vlády. Začíná projednávání rozpočtu na rok 2024. Ti, kdo ho budou veřejně komentovat, vysloví hlubokou nespokojenost. Jedni ho nazvou „protilidovým“, druzí „polovičatým“.

Sněmovní opozice se vyjádří nekonečnými projevy, zdržováním a možná i obstrukcemi. Uslyšíme o „amatérech“, „neschopných bafuňářích“, třeba dojde i na „hlupáky“ a další oblíbené floskule těch, kteří sami sebe označují za mimořádné profesionály, ale kteří ve skutečnosti dovedli vládní finance do nejhlubší krize v dějinách samostatného státu. Právě vinici našich problémů se totiž budou předhánět v dramatických formulacích o miliónech lidí na hranici bídy, o důchodcích umírajících bez léků a pomoci či dokonce o návratu totality.

Z druhé („pravicové“) strany si poslechneme od těch, kdo nenesou žádnou odpovědnost, že kdyby to dělali oni, tak by byl rozpočet daleko, ale daleko úspornější. Fiskální krizi by porazili lusknutím prstů a malíčkem levé ruky.

Takže projednávání tohoto rozpočtu budou orgie silných slov.

Je třeba přiznat, že na návrh rozpočtu zazněla i racionální a argumentovaná kritika odborná. Vnímám například námitky Národní rozpočtové rady, která, jakkoliv jako celek označuje rozpočet za krok správným směrem, vytýká návrhu v některých detailech nedůslednost. Je velmi dobře, že má vláda kromě ideologicky zaslepených kritiků také kritiky faktické.

Jak to osobně vidím:

Návrh rozpočtu je kompromis. Je to kompromis uvnitř koalice a je to i kompromis mezi vládou a obyvateli země. Rozpočet a jemu předcházející úsporný balíček se snaží o rozložení reformní zátěže na všechny vrstvy obyvatel tak, aby na žádnou nepadlo více, než unese. Někdo říká, že se to nepodařilo, jinému se nelíbí princip samotný, a protože tak nebo onak jsou dotčeni všichni, nelíbí se to vlastně nikomu. S tím jsme v koalici počítali, ale pokud jsme chtěli snížit schodek, bylo jasné, že bezbolestně to nejde. Nemůžete ušetřit desítky miliard tak, aby si toho nikdo ani nevšimnul.

Pro mne je naprosto klíčovým parametrem vládního návrhu rozpočtu na rok 2024 to, že výdaje jsou oproti letošnímu roku nižší o zhruba 43 miliard korun. To je obrovská změna. Po dlouhé roky výdaje jenom a jenom rostly, často šlo o obrovské skoky. Třeba v roce 2019 utratila Alena Schillerová ve srovnání s rokem 2018 o zcela absurdních 151 miliard korun více. Z roku na rok, bez krize, v bezproblémovém období silného ekonomického růstu se výdaje zvýšily skoro o 11 (!!!) procent.

Oproti tomu se naší koalici podařilo sestavit rozpočet, ve kterém v krizi a ve velmi ekonomicky těžké době výdaje naopak poklesnou jak reálně po započtení inflace, tak dokonce i nominálně.

Další klíčová věc. Schodek stahujeme na 252 miliardy. Tím se dostaneme na 2,2 procenta HDP. To není ani zdaleka dokonalé, ale je to velký krok k normálním, rozumným, a hlavně udržitelným financím. Zase by možná někdo ohrnul nos, že by lehce dosáhnul lepšího výsledku. Inu, možné to je. Ale ten údaj 2,2 % je třeba to vidět z pohledu například roku 2020 (schodek 6,44 procenta z celku HDP) nebo roku 2021 (6,87 procenta) nebo i roku 2022, kde se podařilo koalici po velkém úsilí dostat alespoň na 5,3 % podílu schodku na HDP země. Pak vypadají ta 2,2 procenta rázem skoro jako zázrak.

Sněmovna začíná projednávat rozpočet, který navzdory racionální obhajitelnosti nebude mít příliš obdivovatelů, zato hodně kritiků. Důvod je jednoduchý. Jde o rozpočet hledající realistický a udržitelný kompromis mezi ekonomickou odpovědností a sociální únosností. Jedněm se nelíbí ta odpovědnost, druhým únosnost.

Přesto jako koalice přicházíme s tímto návrhem rozpočtu, protože přes všechny ztráty popularity ani nemůžeme postupovat jinak. Plníme svůj naprosto základní slib, který měly v programech všechny koaliční formace: Totiž že dáme dohromady státní finance a zachráníme zemi před řeckou cestou a osudem bankrotáře.

Autor: Věra Kovářová | středa 25.10.2023 16:05 | karma článku: 11,97 | přečteno: 338x
  • Další články autora

Věra Kovářová

Před reformou penzí se nelze schovat

Tento stát různě utíkal před důchodovou reformou prakticky třicet let. Když už se vláda (Nečas) před deseti lety k zásadnějším změnám odhodlala, vláda následující (Sobotka/Babiš) je zrušila. Bez náhrady.

9.4.2024 v 19:38 | Karma: 15,25 | Přečteno: 447x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nejdříve Maastricht. Pak euro

Zatímco v zemích, kde se eurem platí, je popularita společné evropské měny vysoká, v České republice, která má k euru pořádně daleko, je na bodu mrazu. Taková je realita a každý politik s ní musí počítat.

20.2.2024 v 10:50 | Karma: 12,86 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nikdo vám nedá tolik, co vám mohu slíbit

Behaviorální ekonomie je směr přemýšlení o hospodářství, který v podstatě a při veškerém zjednodušení říká, že marketing a přesvědčování je vlastně silnější pákou na ovlivnění hospodářství než vládní rozhodnutí.

5.2.2024 v 21:04 | Karma: 16,07 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Proč vadí korespondenční volba

Proti korespondenční volbě se zvedla nepochopitelně urputná vlna odporu ze strany opozice. Některá tvrzení používaná politiky ANO či SPD jsou skutečně podivuhodná. Podívejme se na ta hlavní bez emocí.

10.1.2024 v 13:09 | Karma: 23,88 | Přečteno: 801x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné

Jedna věc je v této zemi jistá. Všichni by udělali reformy a rozpočet lepší než vláda. Daleko. Ale jen slovy. Když měli někteří reformy dělat v minulosti, nevykonali vůbec nic. Další nemají pro své nápady žádnou podporu voličů.

13.12.2023 v 10:29 | Karma: 14,96 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 549x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik