Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné

Jedna věc je v této zemi jistá. Všichni by udělali reformy a rozpočet lepší než vláda. Daleko. Ale jen slovy. Když měli někteří reformy dělat v minulosti, nevykonali vůbec nic. Další nemají pro své nápady žádnou podporu voličů.

A ostatní pro jistotu vůbec nekandidovali, ale zato přesně vědí, co mají politici dělat. Včetně toho, že to umějí dobře prodat sdělovacím prostředkům.

Já naprosto chápu, že titulek „Vláda postupně prosazuje reformy, uvedl premiér“ není ani setinou tak čtenářsky zajímavý jako „Vláda vede zemi do propasti, tvrdí bývalý premiér“. Takže bez ohledu na fakt, že první verze je pravdivá a druhá spíše populistické politické prohlášení odporující faktům, první verze dostává ve sdělovacích prostředcích a následně u veřejnosti jen malý prostor, zato druhá se stává „tématem dne“. Ano, žijeme v době, kdy jsou svalnaté řeči to, co určuje veřejnou diskusi.

Nicméně koalici se podařilo prosadit reformní rozpočet. Opozice ho nazývá „snůškou tupých škrtů“, dokonce i ekonomové různých finančních fondů se předhánějí v nápadech, co se dělat nemělo a co se dělat mělo. Jako poslankyně koalice rovnou řeknu, že bych si také tam něco a jinde něco představovala jinak. Nic z toho nemění na faktu, že jde o reformní a úsporný rozpočet vůbec nic. Že se nikomu nelíbí? Samozřejmě, že se nelíbí – představuje konsolidační úsilí v objemu 2,1 procenta hrubého domácího produktu, z významné části díky úsporám, z jisté části i díky dílčímu růstu daňové zátěže. To těžko může vzbudit aplaus.

Co mne skutečně trápí, to je pokus o podvod na občanech v podobě tvrzení, že náprava veřejných financí není potřeba. Je naprosto nutná. I při vší snaze se nám v roce 2024 díky přijatému rozpočtu podaří snížit strukturální schodek státního rozpočtu pouze ke dvěma procentům HDP. To spočítala Národní rozpočtová rada, to není nějaký „koaliční výmysl“, jak to chce označovat opozice. A Národní rozpočtová rada dodává, že v dalších letech (tedy 2025 a dále) je bezpodmínečně nutné v konsolidaci pokračovat a dále šetřit. Navíc to říkají i další ekonomové. Kdo si přečte vyjádření kteréhokoliv seriózního a uznávaného českého odborníka, tak i když tam najde mnohé nápady, co dělat jinak, nikdo z nich nezpochybňuje naprostou nutnost rozpočtových reforem.

Zatímco doma „to vláda schytává“ a je pod palbou opozice i do určité míry veřejného mínění, finanční trhy a expertní instituce pohled na Českou republiku ve světle našeho reformního úsilí zlepšují. Ukazuje se to na ratingu vládních bondů (například zlepšení v hodnocení Moody´s z negativního na stabilní výhled) a co je podstatnější, tak i na ceně, kterou platíme za nové úvěry. To je extrémně důležité. Tři biliony našeho dluhu je nutné průběžně refinancovat, tedy splácet končící bondy a nahradit je novými. Pokud starý vládní papír byl úročen třeba třemi procenty a za nový musíme nabízet šest procent, tak naše dluhová služba, tedy náklady na obsluhu dluhu, výrazně roste. Proto jenom pouhé tvrzení, že jsme tolikátou a tolikátou nejméně zadluženou zemí EU (jak ráda argumentuje opozice), je jenom jeden kousek pravdy. I žák základní školy totiž vidí, že mít dluh 100 procent HDP, ale platit za něj 2,5 procenta úroku ročně a mít dluh 45 procent HDP a platit za něj skoro šest procent je v důsledku to stejné. A my jsme se, vinou extrémní rozpočtové expanze 2020-2021, dostali do té druhé pozice. To je něco, co už opozice neříká, co zamlčuje. A tím vlastně klame veřejnost. Naštěstí se nám podařilo část důvěry trhů získat zpět a nyní jsme schopni získávat půjčky za úrok blízký čtyřem procentům. Ale to je výsledek úspor a transparentní politiky.

Stejná opozice komentuje státní rozpočet na rok 2024 tak, že není reformní. To je nesmysl. I škrty jsou reformy, protože tím, že škrtáte, měníte strukturu výdajů. Jistě, je to bolavé a ti, kteří jsou škrtáním postiženi, se ozývají, protestují, někdy i stávkují.

Navíc samozřejmě platí, že ve skutečnosti se děje reforem daleko více.

Co je například změna energetického zákona a otevření prostoru pro komunitní energetiku? Co jsou změny stavebních předpisů a zrychlování řízení? Neprobíhá snad (jakkoliv kritizovaná, protože pro mnohé nepříjemná) reforma penzijního systému? Snížení počtu sazeb DPH ze tří na dvě není reforma? Samozřejmě je, stejně jako digitalizace státní správy.

Reformní úsilí vlády je dlouhodobé a soustavné. Jistě – stále více se ukazuje, že je zde mnoho oblastí, které jsou po předchozích letech zanedbané. Třeba namátkou vývoj cen potravin a řady dalšího zboží ukazuje, že potřebujeme reformu protikartelového zákonodárství a že je třeba dát státu nové nástroje na potírání nekalého jednání na úkor spotřebitelů. Škoda, že právě ti, kteří nyní mluví o „neschopnosti vlády s tím něco udělat“, přesně s tímto neudělali nic za osm let, kdy k tomu měli prostor.

Rozpočet na příští rok je reformní a nepochybuji o tom, že se promítne do dalšího zlepšování postavení ČR trzích, především do snížení ceny placené za refinancování dluhu. Příští rok jenom za úroky zaplatíme po letošních sedmdesáti už 95 miliard korun. I proto, aby tato suma dále nerostla, potřebujeme rychlé snižování schodku. Bez ohledu na to, že kvůli populistické agitaci za to vláda platí poklesem podpory.

Reformy dělané pro budoucnost jsou ale podstatnější než okamžité preference. Nechci však končit pesimisticky. Správné kroky sice nemusí být populární a snadno je lze dehonestovat, začnou se však pozitivně projevovat v každodenním životě. To se stane již příští rok. 

Autor: Věra Kovářová | středa 13.12.2023 10:29 | karma článku: 14,96 | přečteno: 639x
  • Další články autora

Věra Kovářová

Před reformou penzí se nelze schovat

Tento stát různě utíkal před důchodovou reformou prakticky třicet let. Když už se vláda (Nečas) před deseti lety k zásadnějším změnám odhodlala, vláda následující (Sobotka/Babiš) je zrušila. Bez náhrady.

9.4.2024 v 19:38 | Karma: 15,25 | Přečteno: 447x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nejdříve Maastricht. Pak euro

Zatímco v zemích, kde se eurem platí, je popularita společné evropské měny vysoká, v České republice, která má k euru pořádně daleko, je na bodu mrazu. Taková je realita a každý politik s ní musí počítat.

20.2.2024 v 10:50 | Karma: 12,86 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nikdo vám nedá tolik, co vám mohu slíbit

Behaviorální ekonomie je směr přemýšlení o hospodářství, který v podstatě a při veškerém zjednodušení říká, že marketing a přesvědčování je vlastně silnější pákou na ovlivnění hospodářství než vládní rozhodnutí.

5.2.2024 v 21:04 | Karma: 16,07 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Proč vadí korespondenční volba

Proti korespondenční volbě se zvedla nepochopitelně urputná vlna odporu ze strany opozice. Některá tvrzení používaná politiky ANO či SPD jsou skutečně podivuhodná. Podívejme se na ta hlavní bez emocí.

10.1.2024 v 13:09 | Karma: 23,88 | Přečteno: 801x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Obce neslučujme. Dejme jim více svobody

Stále se objevují nápady, abychom jako koalice udělali něco s tak zvaně příliš velkým množstvím obcí, které jsou v naší zemi. Vypadá to rozumně – méně obcí by skutečně znamenalo úspory peněz. Ale pro mne je to špatná cesta.

7.11.2023 v 8:23 | Karma: 8,49 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 549x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik