Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nikdo vám nedá tolik, co vám mohu slíbit

Behaviorální ekonomie je směr přemýšlení o hospodářství, který v podstatě a při veškerém zjednodušení říká, že marketing a přesvědčování je vlastně silnější pákou na ovlivnění hospodářství než vládní rozhodnutí.

Takže toto je článek o opozici, špatné náladě a behaviorální ekonomice.
Jinými slovy behaviorální ekonomika říká, že o skutečnosti nerozhodují rovnice a vzorečky, ale lidská hlava a lidské chování. Takže také, že rozdávání koblih je mnohdy účinnější než racionální vysvětlování a potřebné kroky. A že věštby temné budoucnosti a vytváření špatné nálady vedou k temné budoucnosti a špatné náladě.

Když v září 2001 narazila letadla do věží WTC, prezident Bush v jednom z prvních projevů po tomto bezprecedentním teroristickém činu vyzval Američany, aby šli normálně nakupovat, aby normálně utráceli a žili. Proč to udělal? Protože již v tu chvíli se objevovaly první teorie o tom, jak zničení newyorských dominant povede k celosvětové hospodářské krizi. A skutečně, trhy reagují na podněty, krize byla jedním z velmi pravděpodobných výsledků šoku. Silné nákupy jsou však téměř vždy (kromě Československa v roce 1953 a pár dalších případů) ukázkou toho, že krize není a nebude. Proto ta výzva „jděte nakupovat“.
Samozřejmě to ale lze otočit. Když budete soustavně a s podporou šikovných marketérů šířit přesvědčení, že všechno je špatně, zem se rozkládá, systém se hroutí a už nikdy nebude lépe, dosáhnete toho, že jakkoliv objektivně budou možnosti růstu a zlepšení, reálně se krize prodlouží.

Ptejme se, jaký skutečný smysl mají neustálé obstrukce opozice ve sněmovně, jaký smysl má opakování, že vše je ztraceno a naděje umírá, že ekonomika se hroutí, daně rostou, příjmy klesají a to všechno další, co se valí z některých sdělovacích prostředků a ze sociálních sítí i mailů pro seniory? Proč to jako kolovrátek slyší každý občan této země neustále každý den několikrát?
Odpověď nám dává behaviorální ekonomika.

Člověk je jistě tvor ekonomický a jak říká Adam Smith, nemá smysl děkovat řezníkovi, že nám připravil maso, je třeba mu zaplatit. Když ale každý potenciální zákazník uslyší desetkrát za den, že na služby řezníka nemá peníze, protože za chvíli se všechno zhroutí, zhroutí se nejprve řezník. Lidé nepůjdou nakupovat, nebudou pumpovat do ekonomiky svoje peníze, budou se připravovat na krizi.
Tak to prostě chodí. Rok 2024 bude o tom, zda opozice dokáže přesvědčit občany, že všechno je špatně a je nutné šetřit, jako se o tom snažili přesvědčit Ameriku v roce 2001 islámští teroristé, nebo zda koalice dokáže naopak přesvědčit občany, že země poroste a je správná chvíle sáhnout do úspor a zvýšit spotřebu. Já tím skutečně nechci říct, že nemáme naprosto objektivní hospodářské problémy. Samozřejmě je máme, jako je má také Německo, Spojené státy, Čína nebo namátkou Argentina. Ale když je budeme zveličovat a stavět je jako nepřekonatelné a osudové, zůstanou s námi podstatně déle a budou i déle bolet.

Z mého pohledu je v tomto směru dobrým bodem názor Ústavního soudu, který odmítnul námitky opozice proti zpomalení valorizací důchodů. Nechci teď řešit ekonomické a ryze ústavní souvislosti, jako spíše ty části, kde Ústavní soud hovoří o smyslu a způsobu obstrukcí ve sněmovně. Oč tam vlastně jde? Je konstatováno, že obstrukce neměly faktický smysl, tedy nesměřovaly ke zlepšení předpisu, zákona a situace občanů, ale měly jenom a pouze smysl politický, tedy získání nějaké výhody.
Ale ne výhody pro občany, voliče. Výhody pro politiky, kteří ty obstrukce provozovali.
V podstatě nejde o nic jiného, než o taktiku „čím hůře se budou mít lidé, čím déle dokážeme prodloužit krizi a bránit zlepšování situace, tím lépe pro nás, pro opozici“.

Možná to vypadá jako nějaká zvrácená konspirační teorie.

Jenže: Podívejte se na poslední měsíce a na to, jak se opozice vyjadřuje, jak se chová ve sněmovně, jak agituje na náměstích. Naprosto chápu, že hodně lidí má špatnou náladu, konec konců k tomu mnozí mají opravdu důvod. Ale skutečně zdražil benzín na sto korun, zhroutilo se zdravotnictví a nemáme plyn ani ropu?

Nic z toho se nestalo. Zase to byly jenom koblihy na jedno použití. Jako předminule, minule a jako vždycky v budoucnosti. Věštci tragédií a slibotechny neumí nic užitečného pro lidi, jenom pro sebe.

Autor: Věra Kovářová | pondělí 5.2.2024 21:04 | karma článku: 16,07 | přečteno: 492x
  • Další články autora

Věra Kovářová

Před reformou penzí se nelze schovat

Tento stát různě utíkal před důchodovou reformou prakticky třicet let. Když už se vláda (Nečas) před deseti lety k zásadnějším změnám odhodlala, vláda následující (Sobotka/Babiš) je zrušila. Bez náhrady.

9.4.2024 v 19:38 | Karma: 15,25 | Přečteno: 447x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nejdříve Maastricht. Pak euro

Zatímco v zemích, kde se eurem platí, je popularita společné evropské měny vysoká, v České republice, která má k euru pořádně daleko, je na bodu mrazu. Taková je realita a každý politik s ní musí počítat.

20.2.2024 v 10:50 | Karma: 12,86 | Přečteno: 499x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Proč vadí korespondenční volba

Proti korespondenční volbě se zvedla nepochopitelně urputná vlna odporu ze strany opozice. Některá tvrzení používaná politiky ANO či SPD jsou skutečně podivuhodná. Podívejme se na ta hlavní bez emocí.

10.1.2024 v 13:09 | Karma: 23,88 | Přečteno: 801x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné

Jedna věc je v této zemi jistá. Všichni by udělali reformy a rozpočet lepší než vláda. Daleko. Ale jen slovy. Když měli někteří reformy dělat v minulosti, nevykonali vůbec nic. Další nemají pro své nápady žádnou podporu voličů.

13.12.2023 v 10:29 | Karma: 14,96 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Obce neslučujme. Dejme jim více svobody

Stále se objevují nápady, abychom jako koalice udělali něco s tak zvaně příliš velkým množstvím obcí, které jsou v naší zemi. Vypadá to rozumně – méně obcí by skutečně znamenalo úspory peněz. Ale pro mne je to špatná cesta.

7.11.2023 v 8:23 | Karma: 8,49 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 549x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik