Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nejdříve Maastricht. Pak euro

Zatímco v zemích, kde se eurem platí, je popularita společné evropské měny vysoká, v České republice, která má k euru pořádně daleko, je na bodu mrazu. Taková je realita a každý politik s ní musí počítat.

 

Na druhé straně: Když jsme do Evropské unie vstupovali, a to včetně referenda k této otázce (které skončilo drtivým vítězstvím „ano“ 77,3 ku 22,7 procentům), přijali jsme i závazek zavést euro. Přičemž onen závazek není nějak konkrétně časově definovaný, nicméně v podstatě se jedná o „jakmile to bude možné“. To je také fakt.

V současné době to možné není. Do maastrichtských kritérií máme nikoliv nekonečně, ale určitě daleko. V každém případě je návrat země do maastrichtských mantinelů klíčový úkol současnosti.

Ale nejprve k té popularitě. Celková důvěra ve společnou měnu je v eurozóně 80 procent a v celé Unii 72 procent. V České republice je to 22 procent. Nedá se to exaktně vysvětlit, je to trochu zvláštní. Nicméně tím padá oblíbený mýtus, že „Evropané euru nevěří“. 

Pak tady máme statistiku ČNB o poskytnutých úvěrech podnikatelskému sektoru. Již několik měsíců převažují úvěry v eurech. Což, mimochodem a je to poznámka pro ekonomy, dost snižuje schopnost ČNB dělat samostatnou měnovou politiku. Přibývá podniků, které účtují v eurech a navzájem si fakturují v eurech, vedou v něm účetnictví. V situaci, kdy významná (nejde o procenta, jde o desítky procent) část ekonomiky, funguje v euru, je vize „suverénní“ měnové politiky minimálně neúplný popis situace. Dalo by se říct, že jde o další „padlý mýtus“.

Můžeme pokračovat dál. Obvykle je v českém prostředí věc stavěna tak, že euro chtějí z podnikatelů exportéři, protože pro ně je výhodné, ale ostatní (třeba živnostníci) ho nepodporují. Nedávno se nicméně na ekonomických serverech objevil průzkum Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky (tedy primárně výzkum mezi těmi podnikateli, kteří údajně euro odmítají). Většina, pravda mírná (51 procent), je pro přijetí eura (ZDE). Tím si můžeme odškrtnout další mýtus na toto téma.

Existuje u nás také přesvědčení, že „v tom nejsme sami“, že proti euru je mnoho států. Ono to ale spíše vypadá, že v odmítání eura zůstaneme naopak osamoceni. Bulharsko je v ERM II (v češtině se používá také zkratka EMS) a směřuje k přijetí v roce 2025, Rumunsko oficiálně cílí na rok 2027. 

Zcela reálně to tedy vypadá, že tou dobou zůstanou mimo eurozóny čtyři země z celé Unie – my, Maďarsko, Polsko a Švédsko. Plus Dánsko, jenže to je dlouhé roky členem ERM II a dánská koruna je tedy na euro navázaná v pásmu +/- 2,5 procenta. Ve skutečnosti je Dánsko vlastně taková eurozóna bez eura. Z těch zbylých států můžeme v danou dobu škrtnout Maďarsko – země je vysílená dlouhou inflací (výrazně vyšší než v ČR), nestabilní a zatížená velmi problematickým dluhem. Polsko si kdysi dalo zlotý do Ústavy a v nedohlednu je jakákoliv dostatečná většina, která by to mohla změnit. Ale diskuse o euru ve Švédsku nabírají na intenzitě a počet příznivců celkem dynamicky roste. Už se ozývají hlasy, že je na čase zopakovat referendum z roku 2003, ve kterém vcelku jednoznačně vyhráli skeptici.

O přijetí eura je potřeba diskutovat z řady různých úhlů. Ekonomický je asi nejpodstatnější, avšak daleko častěji zaznívají politické - jenže poněkud vágní myšlenky - jako například „ztráta suverenity“. Jde pochopitelně o vskutku nulitní tvrzení – ztratilo Portugalsko, Francie nebo třeba Nizozemsko svou suverenitu? Tamní společnosti si to zjevně nemyslí, protože těžko by jinak euro tak silně podporovaly. A pokud si to nemyslí tamní společnosti, na jakém základě je tedy celá konstrukce postavená?

Naším problémem je, že diskuse o euru se u nás „vede – nevede“. Jistě, v odborných časopisech vycházejí vědecké články, profesoři i ekonomové disputují. Ale soustavná společenská debata vlastně žádná neběží. Mimochodem není asi náhodou, že kdykoliv se ji někdo pokusí rozběhnout, odpůrci eura se snaží ji ihned z veřejného prostoru znovu převést do roviny vědy a případně nějakých seminářů pro pár desítek lidí.

Potřebujeme debaty o euru. Už jenom proto, že s ubývajícím počtem členských zemí EU stojících mimo eurozónu bude stále problematičtější postavení naší země. Například bude stále těžší lákat zahraniční kapitál. Skutečně si myslíme, že jsme tak fantasticky výjimeční, že v korunové rezervaci bude někdo vyrábět pro celou eurozónu? Občas se možná někdo najde. Občas.

Jedno je jisté. Nelze přijímat euro v situaci, kdy ho chce necelá čtvrtina obyvatel.  Z tohoto pohledu je přijetí či nepřijetí eura otázkou výsostně politickou. Ale jak jinak přesvědčit občany o této otázce než, že se o tom začne mluvit? Potíž je v tom, jak je v našich končinách v poslední době zvykem, že namísto souboje argumentů, či hledání schůdné cesty se diskuse zaviruje odmítáním, nesmyslným strašením a předpovědí katastrofy. Cesta k euru bude ještě trvat. Ale je dobré jít k cílí. Správně. Zodpovědně. Bez ekonomických otřesů.  Bez racionální diskuse a přípravě strategie zatím  směřujeme k tomu nejhoršímu možnému řešení: Že budeme společnou měnu přijímat poslední, donuceni k tomu neutěšenou situací a v roli pro většinu kontinentu ne zcela pochopitelných „rebelů“. 

Autor: Věra Kovářová | úterý 20.2.2024 10:50 | karma článku: 12,86 | přečteno: 499x
  • Další články autora

Věra Kovářová

Před reformou penzí se nelze schovat

Tento stát různě utíkal před důchodovou reformou prakticky třicet let. Když už se vláda (Nečas) před deseti lety k zásadnějším změnám odhodlala, vláda následující (Sobotka/Babiš) je zrušila. Bez náhrady.

9.4.2024 v 19:38 | Karma: 15,25 | Přečteno: 447x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nikdo vám nedá tolik, co vám mohu slíbit

Behaviorální ekonomie je směr přemýšlení o hospodářství, který v podstatě a při veškerém zjednodušení říká, že marketing a přesvědčování je vlastně silnější pákou na ovlivnění hospodářství než vládní rozhodnutí.

5.2.2024 v 21:04 | Karma: 16,07 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Proč vadí korespondenční volba

Proti korespondenční volbě se zvedla nepochopitelně urputná vlna odporu ze strany opozice. Některá tvrzení používaná politiky ANO či SPD jsou skutečně podivuhodná. Podívejme se na ta hlavní bez emocí.

10.1.2024 v 13:09 | Karma: 23,88 | Přečteno: 801x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné

Jedna věc je v této zemi jistá. Všichni by udělali reformy a rozpočet lepší než vláda. Daleko. Ale jen slovy. Když měli někteří reformy dělat v minulosti, nevykonali vůbec nic. Další nemají pro své nápady žádnou podporu voličů.

13.12.2023 v 10:29 | Karma: 14,96 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Obce neslučujme. Dejme jim více svobody

Stále se objevují nápady, abychom jako koalice udělali něco s tak zvaně příliš velkým množstvím obcí, které jsou v naší zemi. Vypadá to rozumně – méně obcí by skutečně znamenalo úspory peněz. Ale pro mne je to špatná cesta.

7.11.2023 v 8:23 | Karma: 8,49 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 549x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik