Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZZ

Citace:

Dětské skupiny jsou spásou pro rodiče, zejména rodiče samoživitele, kteří se chtějí – leckdy z finančních důvodů i musí – vrátit do práce.

Závěr:

Asi politikové STAN jsou silně odtrženi od praxe, když neví, že průměrná měsíční platba za umístění 1 dítěte do takové dětské skupiny stojí cca 8 tis Kč měsíčně !!!

A to vůbec nemluvím o měsíční dotaci 10 tis kč, kterou si tato zařízení nárokují od státu.

To je opravdu prospěšná činnost pro samoživitelky dle představ ODS a STAN !!!

:-P:-P:-P

0 0
možnosti
LV

Z jakého důvodu nemohou obce zřídit mateřskou školu, zatímco dětskou skupinu zřídit mohou? To jste, bývalá paní starostko a současná poslankyně, neuvedla.

Je to proto, že dětské skupiny nejsou ani zdaleka tak zajištěné jako mateřské školy. Do MŠ chodí hygiena, MŠ mají přísné podmínky dané vyhláškou 410 o potřebném prostoru, kubatuře vzduchu, intenzitě osvětlení, školský zákon jim ukládá značné požadavky na personál. Dětské skupiny nic takového splňovat nemusejí, přesto mají roční dotaci cca 120 000 Kč na 1 dítě, zatímco MŠ jen cca 43 000 Kč.

Dětské skupiny jsou obrovský byznys pro uzavřenou skupinu provozovatelů (nové dětské skupiny už na státní peníze nedosáhnou).

Proč za ně lobujete? Sbíráte politické body, nebo v tom s nimi taky jedete a část těch dotací končí i ve Vašem rodinném rozpočtu skrze Vaši dětskou skupinu?

2 0
možnosti
VK

Dobrý den, pane Vitho, oba typy zařízení jsou velmi důležité. Dětské skupiny jsou vhodnou alternativou především pro obce, ve kterých není dostatečná kapacita v MŠ, nebo naopak počet dětí by zcela nenaplnil MŠ a její výstavba by proto mimo jiné nebyla ekonomicky výhodná. A právě z těchto důvodů dětské skupiny podporuji, ale zároveň mateřské školy.

Není pravda, že legislativa neklade žádná nároky na dětské skupiny. Ty jsou stanoveny ve vyhlášce č. 281/2014 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz dětské skupiny do 12 dětí. Tyto podmínky jsou velmi obdobné, jako pro MŠ. V případě více dětí jsou podmínky dokonce stejné. Ve vyhlášce jsou například upraveny požadavky na vnitřní prostor, hygienická zařízení. Zároveň právní úprava stanovuje odbornou způsobilost pro pečující osoby.

Ani Vámi uváděné částky nejsou zcela přesné. Obě instituce mají rozdílné financování. Dětské skupiny jsou financovány prozatím skrze program Evropské unie a mateřské školy, zjednodušeně řečeno, z rozpočtu MŠMT a dále obecních a městských rozpočtů. V nyní projednávané novele zákona o dětských skupinách prostřednictvím pozměňovacího návrhu naopak navrhuji, aby se i finanční podmínky pro obě zařízení co nejvíce sjednotily.

A nelobbuji pouze za dětské skupiny, nebo mateřské školy, ale dlouhodobě se snažím, aby v České republice byla dostatečná kapacita pro předškolní vzdělávání, ať v MŠ či v dětské skupině, aby se rodiče mohli v klidu vrátit do zaměstnání bez strachu, že nebudou mít kam umístit svoji ratolest během pracovní doby. Aby to nebylo pouze o dětských skupinách, tak například se mi na rok 2018 podařilo prosadit více financí na rozšíření výukových kapacit pro MŠ/ZŠ.

Mohu Vás ubezpečit, že v mém rodinném rozpočtu z dětských skupin nekončí ani koruna. Proto bych byla ráda, abyste své tvrzení doložil. Mým cílem je pouze podpora předškolního vzdělávání jako celku, aby byla zabezpečena dostatečná kapacita a dostupnost. A na tom přece není nic špatného, ne?

0 1
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 549x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik