Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

Ústava hlava II článek 18 odstavec 1 : Volby do poslanecké sněmovny se konají tajným hlasováním všeobecného rovného a přímého volebního práva podle zásad poměrného zastoupení. Konec citace. Nikde tam není nic psáno o tajnosti pouze před státem jak tvrdí paní Kovářová. Jak chcete zajistit tajnost při korespondenční volbě, aby byla dodržena ústava ČR?

5 0
možnosti
AM

Zbytečnost.

Zeman navrhoval, aby byly volby povinné. Tak by bylo alespoň o 1 milion voličů víc. Ale to se vám asi nelíbilo.

1 0
možnosti
LC

Nerozumím tomu, proč někteří lidé touží po tom, aby o tom, jak oni budou v Česku žít, rozhodoval někdo, kdo se rozhodl žít třeba v Austrálii.

4 0
možnosti
Foto

O zavedení korespondenční volby ze zahraničí diskutovali před několika dny na ČT24 poslanec za ODS Marek Benda a poslanec za ANO Radek Vondráček. Benda korespondenční volbu podporoval a Vondráček zase odmítal. Benda Vondráčkovi namítal: "Vždyť hnutí ANO mělo v roce 2017 zavedení korespondenční volby ve svém volebním programu." Vondráček odpověděl: "Já ani nevím, kdo to tenkrát do toho volebního programu dal." Pan Vondráček už zapomněl, že o tom psal předseda ANO Andrej Babiš ve své knize, co se tuším jmenovala "O čem sním, když náhodou zrovna spím."

A tak je to u hnutí ANO se vším. Žádný program nemají, všechno je jenom marketing. Když průzkum "trhu" zjistí, že by nám to mohlo přinést u lidí nějaké body, tak to budeme podporovat, když ne, tak to podporovat nebudeme. Proto jednu chvíli podporují zavedení korespondenční volby ze zahraničí, jindy zase ne, jednou podporují zavedení eura, podruhé zase ne.

4 2
možnosti
TB

Tím "poradí se s manželkou" máte namysli, že to rovnou odešle za ní a ještě jí pár vrazí, kdyby si snad chtěla někde stěžovat?

2 2
možnosti
PP

P85a18v86e72l 45P15o22n81e59c

10. 1. 2024 18:15

Už tomu začínám rozumět: pokud má občan právo volit v zahraničí, pětikoalice má právo zavést netransparentní korespondenční volbu :-).

2 1
možnosti
PP

P33a60v98e66l 24P64o11n75e96c

10. 1. 2024 20:22

Připomeňme si, že po volbách v roce 1998 vznikla opoziční smlouva mezi ODS a ČSSD. Jedním z výsledků jejich spolupráce byla novela volebního zákona z roku 2000 (princip vítěz bere vše), která zvýhodnila obě vítězné strany. Zákon byl protiústavní a později byl změněn. Proto silně pochybuji o tom, že by stejná strana dnes usilovala o zavedení nějaké korespondenční volby, pokud by od toho neočekávala především vlastní volební zisk.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/ods-a-cssd-zmenily-volebni-zakon.A000526115831domaci_itu

2 0
možnosti
Foto

Dalším důvodem, který jsem vyčetl z diskuse, je, že si někteří nedovedou představit, jak to technicky funguje. Totéž platí o volbě elektronické.

Nicméně jeden problém by tu mohl být. Česká pošta.

3 1
možnosti
JV

J14i78r31i 39V22r91a39b42e49c

10. 1. 2024 17:39

V civilizovaných zemích je korespondenční volba absolutně normální. U nás se drží furt komunistický přežitek.

2 7
možnosti
JV

J26i46r77i 19V65r30a51b20e91c

10. 1. 2024 17:46

V cizině mají pobyt většinou inteligentní lidé s přehledem a to je pro určité strany nežádoucí.

1 6
možnosti
MK

Korespondenční volba vadí proto, že Češi v zahraničí nepatří mezi dezoláty a nevolili by toho správného guru.

Nic složitějšího v tom nehledejte.

11 3
možnosti
JL

Vite pani Věrko Kovářová, ze jste ukazala na dalsi obchazeni nasi Ustavy. Je to zaruceni volby obcanu zijici v cizine.

Jsem duchodce a pobiram i cesky duchod stejne jako moje manzelka. Kazdy rok mezi svatky vanocnimi a Novym rokem dostaneme (kazdy zvlast) jeden papir, kde jsme povini s podpisem a razitkem notare dosvetcit, ze jsme stale na zivu a jsme dychtivy pobirat cesky duchod. Jednoduche a ucine. To take zarucuje Ustava.

Zde je ma predstava korespondencni volby do vsech ustrednich organu CR. Obdrzeni hlasovacich listku a extra papir na potvrzeni od notare (stejne jako pro duchod) a je to vyrizeno pro duchopdce.

Ti kteri jsou ve veku pred duchodem, je nutno znat adresu zastupitelstvi CR a vyzadat si stejne papiry jake dostanu duchodci. Ten extra papir by mel nest elekronickou znacku a socialni cislo volici osoby. Podle osobniho cisla je moznost zjistit skutecnost osoby, zda je ceskym obcanem. Elektronicke zjisteni totoznosti je velmi rychle a duverne.

Vse je na politicich a hlavni na ustavnim soudu, vymahat volbu obcanu at ziji v CR nebo na Kamcatce ci v Chile. Konecne se vyporadat s timto presne jak Ustava nam nakazuje. Opozice nema moznost neco namitnout. Kdyz chce, je treba tu Ustavu upravit. S tou lenosti ceskeho cloveka nemam strach, ze to prijde brzy.

Dekuji za pozornost.

2 1
možnosti
  • Počet článků 33
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 549x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik