MR

Ovšem jak vysvětlíte, že nyní na důchody vydáváme procentuelně méně než Rakousko a Polsko. A v době kdy bude poměr pracující a důchodci nejhorší by při setrvání současného stavu stačilo na důchody vydávat stejné procento jako nyní Rakousko. Proč se pořád u nás ohaníme kolik peněz se vybere na sociálním a nepočítá se vyplacený důchod na příjem všech daní. Protože když použijeme tento výpočet tak na tom nejsme vůbec špatně. A z mého laického pohledu je jedno jak se jmenují odvody co dávám státu. Všechno jsou to stejně daně. Problém já tedy vidím v špatném hospodaření státu s vybranou částkou. Protože pokud to jinde zvládají tak je zvláštní, že u nás by to podle vás znamenalo katastrofu.

Foto

Bylo by krásné, kdyby to byla pravda. Bohužel se to tvrzení zakládá na srovnávání nesrovnatelných dat, což prokázala studie Mezinárodní komparace výše veřejných výdajů na důchodový systém, kterou vypracovala Národní rozpočtová rada. Je mi líto, ale takhle jednoduché to skutečně mít nebudeme.

PN

To je skvělé....žádné schovávání. Prostě se sníží valorizační vzorce. Ovšem jen důchodcům. Prodlouží se věk odchodu do důchodu a je hotovo. Matematicky už to vychází lépe.

Přestože se vám nedařilo predikovat půl roku dopředu, na 30 let dopředu vidíte naprosto přesně?

Nač je devátá třída na základkách? Proč se rodí stále méně nových človíčků? Co udělat něco, aby mít děti nebyl luxus?

JH

Jak je tedy možné, že více dětí mají rodiny s nižším nebo středním příjmem?

Foto

Pravdu máte v jediném:

Reforma je nezbytná a bude bolet.

Jenže, do pr...čic, to vám to všem opravdu myslí tak jednostranně, že to musí bolet jen občany?? Kde jste vy s vlastnními úsporami? Jenže to nééé, vám nikdo na prachy nesmí sáhnout.... ale důchodcům vy můžete, co?

DR

"Když už se vláda (Nečas) před deseti lety k zásadnějším změnám odhodlala..."

To bylo sice od něj tehdy moc pěkné a chvályhodné, nicméně tento myslitel s tou svou tehdejší partičkou jaksi nepochopil, že důchodová reforma se nedá prosazovat za každou cenu silou o jeden či dva hlasy.

A pokud to nepochopí i tento Váš vládní slepenec a budete to namísto konsenzu, bez ohledu na to, jak dlouho o něm bude třeba jednat, zase protlačovat silou, jenom aby to honem rychle bylo, tak zcela logicky dopadnete úplně stejně.

Foto

I36v76o 83P85a80t69t22a

10. 4. 2024 10:11

Dobrá úvaha. Ale ono to dopadne stejně ještě z dalšího důvodu. Už Hérakleitos upozorňoval: "Nevstoupíš dvakrát do téže řeky". Přitom naši politici se přesně k tomuto kroku chystají. Bankéři chtěli a chtějí na reformě důchodů vydělávat, proto prosadili svůj bankovní produkt, PENZIJNÍ reformu ve prospěch bank u ministra financí Kalouska v roce 2012. Aktuálně PENZIJNÍ reformu ve prospěch bank znovu prosadili u ministra práce Jurečky. V prvním případě šlo o tunelování peněz určených na důchody (20 miliard korun/rok). V druhém případě jde o přímé tunelování státní pokladny. Je snad jasné, že bankovní produkt PENZIJNÍ reforma neřeší žádný z problémů důchodového systému.

JK

Samozřejmě máte pravdu. Na místní dezoláti to je ovšem až moc vysoká škola. Oni chtějí levnější vejce, máslo a to hned. A Babiš a polojaponec jim to velmi rádi slíbí. Je budoucnost nezajímá. Vždyť je tu i dost jedinců, kteří by za levnější energie rádi vítali rusácké tanky. Kam se tedy potom chcete s takovým materiálem dopracovat?

Foto

Současná vláda je, podlouhé době, jediná, co začala penzijní otázku řešešit.

Dnešní opozice se osm let tomutov problému vyhýbala, ale dnes je chytrá.

JZ

Každý rozumný člověk by si měl také sám spořit na staří třeba prostřednictvím penzijního připojištění. Ovšem větší sumu. Takových 500 Kč měsíčně je hodně málo.

Foto

Nejlépe se "špóruje" na důchod z poslaneckého platu. Čím déle, tím lépe - a nejlépe celoživotně. Jako třeba špóruje ten jeden z ODS.

OS

Proč vysokou školu může studovat dneska každý, i ten komu není jasná ani trojčlenka, v jedné větě udělá čtyři hrubky a ještě hrdě reaguje slovy: "Ale rozumět je, ok?" Nejspíš by ubylo nezaměstnatelných bakalářů a různých nedoštudovaných filozofů, ale přibylo by aktivních pracujících. Také by se ulevilo ubytovacím kapacitám vysokých škol a mohla by tam ubýt i část jejich zaměstnanců, kteří jsou státem placeni. No a na soukromé školy by bylo nutno řádně dohlížet při udílení akreditací, aby se nedalo jen školu zaplatit a de facto nevystudovat, jako to třeba udělala i spousta našich "poctivých" vrcholných politiků. Myslíte si, že by to bylo přínosem nebo mě budou hubovat, že tím snižuju vzdělanost národa?

Foto

Možná, že jsou i jiné způsoby, jak zajistit starším lidem penze. Posunutí důchodového věku asi není to nejlepší řešení, protože vychází z mylného předpokladu, že člověk i po 60 letech je stejně zdravý, jako ti mladí. Určitě bych přehodnotil chod výdajové části státní kasy a popřemýšlel, zdali je skutečně nezbytné utrácet xx peněz na některé oblasti. Důchody by se pak měly rozdělovat nikoliv jako určitá částka, ale jako poměrová částka u určitých peněz (z části, která se průběžně vybírá na důchody a z části z peněz, které se utrácely dříve ze státní kasy na "blbosti). Pak se to celý systém nemůže dostat do dluhů, jelikož se bude utrácet na důchody z peněz, které budou k mání. Určitě by se našly další nápady. Vadí mi, když někdo tvrdí, že jedinou cestou, jak zajistit penze v budoucnu, je zvýšení věku odchodu do penze.

PK

Dobře, a z čeho tedy chcete ubrat? Předem podotýkám, že za základní úkol státu považuji zajištění územní celistvosti a bezpečnosti (tedy nesouhlasím s krácením výdajů na obranu).

  • Počet článků 33
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 549x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik