Nestavební protizákon aneb dopadlo to jako obvykle

13. 05. 2021 7:07:07
„Mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle“. Ne, to není věta z pondělní tiskovky Babišovy vlády, ale ze slavného prohlášení ruského premiéra z devadesátých let Černomyrdina. Přesto na naši situaci sedí jako ulitá.

A vláda Andreje Babiše si za to nepochybně může sama.

V otázce stavebního zákona to platí víc než v kterékoli jiné oblasti.

Přitom šance přijít s návrhem, který bude mít širokou podporu, byla zcela výjimečná. V otázce stavebního zákona se asi všichni shodneme na tom, že by měl být:

- jednodušší, neklást drobným ani velkým stavebníkům zbytečné byrokratické překážky,

- přívětivý k drobným stavebníkům, dělat pro ně řízení jednoduché, dostupné, nezvyšovat zbytečně náklady,

- měl by dávat jasná pravidla developerům, zaručovat jim rovné zacházení a předvídatelné časové lhůty,

- měl by obcím dávat dostatek pravomocí k tomu, aby přiměřeně korigovaly svůj rozvoj a aby byly schopny ho efektivně regulovat...

A dalo by se pokračovat.

Tak tohle všechno slibovala vláda, že bude splněno. A nyní, těsně před hlasováním ve sněmovně, to vypadá přesně naopak. Jako by za oponou stál citovaný ruský expermiér Černomyrdin. Úmysly – ty byly skvělé. Výsledek? Bída s nouzí.

Ponechám stranou, že vláda k přijetí předpisu, na kterém se „usilovně“ pracuje celých sedm let, využívá velmi netransparentní proceduru a krátí práva opozice.

Ponechám stranou také to, že stavební zákon, označovaný roky a roky jako prioritní, má být schvalován za pět minut dvanáct, na sklonku volebního období.

Už ale nejde ponechat stranou, že důležitý návrh vládní poslanci na poslední chvíli dále zaplevelují dalšími pozměňovacími návrhy, které dále zhoršují již tak špatná řešení v předloze samotné.

Problémů je celá řada, upozornit chci alespoň na dva nejvýraznější. Už verze předložená kabinetem předpokládá rušení, centralizaci a převod stavebních úřadů z působnosti obcí do smíšené správy, tzv. hybridního modelu, který v České republice nemá obdoby. Návrhy vládních poslanců byrokratický masakr ještě „vylepšují“ převodem do čistě státní správy a plošným rušením stovek jednotlivých úřadů v regionech. Účinnost některých těchto změn má přitom nastat již od 1. ledna 2022 - tedy zhruba za půl roku s tím, že stále nevíme, kdy a zda skutečně dojde k přijetí novely. Že je to bláhové, neproveditelné? Jistě. V případě převodu celého systému z působnosti obcí do státní správy je to nemožné, v případě dalšího rušení a totální centralizace naprosto absurdní.

Centralizace, decentralizace, státní správa, samospráva. To jsou pojmy, které nejsou pro všechny srozumitelné. Každý ale porozumí konkrétním důsledkům, každý pochopí, jaké problémy centralizační mánie přivodí. Drobný stavebník bude mít na úřad mnohdy klidně padesát a více kilometrů daleko. Tyto megaúřady budou konfrontovány s nutností znalosti místní, obvykle velmi specifické situace. Budou trpět personálním nedostatkem, protože představa, že se do nich „přestěhují“ zkušení úředníci z obcí prostě nemůže fungovat (už jenom proto, že obecní úřady mnohé z nich rády zaměstnají na jiných postech)...

Pokud se vládní koalici podaří tento v podstatných aspektech špatně nastavený a chybný zákon prosadit, prosadit ho „na sílu“ – protože slabými argumenty nikoho nepřesvědčí - nezbyde příští politické reprezentaci, než stavební zákon novelizovat. Novelizovat ho efektivně, kvalitně a chytře. A co nejrychleji! Dříve, než novela, kterou se paní ministryně Dostálová snaží bez potřebné diskuze a s nepochopitelným zápalem přivést co nejdříve na svět, stihne v území napáchat nevratné škody.

Zmatkům a potížím ale ještě je možné se vyhnout. Jak? Tak, že lex Dostálová, urputně prosazovaný některými zájmovými skupinami, v průběhu legislativního procesu spadne pod stůl. Ano, jedině to je pojistka proti tomu, aby to dopadlo tak, jak jsme u Babišovy vlády zvyklí. Aby to dopadlo jako obvykle...

Autor: Věra Kovářová | čtvrtek 13.5.2021 7:07 | karma článku: 19.58 | přečteno: 514x

Další články blogera

Věra Kovářová

Nejdříve Maastricht. Pak euro

Zatímco v zemích, kde se eurem platí, je popularita společné evropské měny vysoká, v České republice, která má k euru pořádně daleko, je na bodu mrazu. Taková je realita a každý politik s ní musí počítat.

20.2.2024 v 10:50 | Karma článku: 12.56 | Přečteno: 486 | Diskuse

Věra Kovářová

Nikdo vám nedá tolik, co vám mohu slíbit

Behaviorální ekonomie je směr přemýšlení o hospodářství, který v podstatě a při veškerém zjednodušení říká, že marketing a přesvědčování je vlastně silnější pákou na ovlivnění hospodářství než vládní rozhodnutí.

5.2.2024 v 21:04 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 482 | Diskuse

Věra Kovářová

Proč vadí korespondenční volba

Proti korespondenční volbě se zvedla nepochopitelně urputná vlna odporu ze strany opozice. Některá tvrzení používaná politiky ANO či SPD jsou skutečně podivuhodná. Podívejme se na ta hlavní bez emocí.

10.1.2024 v 13:09 | Karma článku: 23.88 | Přečteno: 798 | Diskuse

Věra Kovářová

Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné

Jedna věc je v této zemi jistá. Všichni by udělali reformy a rozpočet lepší než vláda. Daleko. Ale jen slovy. Když měli někteří reformy dělat v minulosti, nevykonali vůbec nic. Další nemají pro své nápady žádnou podporu voličů.

13.12.2023 v 10:29 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 630 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jiří Paroubek

Ruský prezident vyhrál volby na celé čáře

Když jsem se vcelku povrchně v pátek a v sobotu díval na zpravodajství České televize, celkem mě to pobavilo. Ruským volbám se v ČT věnovali po svém - způsobem, který je pro ně obvyklý.

18.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 30.45 | Přečteno: 796 | Diskuse

Jan Bartošek

Ruská volební ztuhlost

Člověk nemusí být ani politolog, ani nijak intenzivně sledovat dění v Rusku, aby odtušil, co se tam aktuálně děje a jak to v blízké budoucnosti, resp. dnes po uzavření volebních místností, dopadne.

17.3.2024 v 14:40 | Karma článku: 14.85 | Přečteno: 280 | Diskuse

Bernard Habenicht

Stádo splašených guvernantek II a spol.

Konečně dostala inflace na frak... .Revoluce na Slovensku ... Evropo, chceš zastavit vraždění na Ukrajině? Ano? Nezbývá tedy než plán C!... Alláh Vám pomůže... Lobbista polských nákupních středisek vysvětluje...

17.3.2024 v 11:53 | Karma článku: 7.12 | Přečteno: 114 | Diskuse

Daniela Kovářová

Anticikanismus jako nová politická korektnost

Národy mluví různými jazyky. Pro leckoho je to možná novinka, ale platí to už od dob Babylónské věže. A různé jazyky překvapivě používají pro různé významy různá slova.

17.3.2024 v 10:05 | Karma článku: 36.86 | Přečteno: 835 | Diskuse

Daniela Kovářová

Vše škodlivé pro naše děti

Alkohol, heroin, tabák, kokain, HHC a mnohé další nezdravosti před dětmi zamykáme a trestáme každého dospělého, který je prodává nebo dává dětem.

16.3.2024 v 9:37 | Karma článku: 27.03 | Přečteno: 520 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 17.42 Průměrná čtenost 556

Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...