Kauza příbramských hald: geniální řešení, nebo zločin proti zdravému rozumu?

8. 07. 2021 8:45:20
Slapská přehrada, Drbákov-Albertovy skály, vrch Tok, zámky Hluboš nebo Dobříš, Drtinova rozhledna – to všechno jsou autentická místa, která si člověk vybaví ve spojení s Příbramskem. A pak je tu ještě něco: příbramské haldy.

Příbramské haldy, jak jsou někdy tyto výsypky vytěženého a nevyužitého materiálu připomínající hornickou minulost regionu nazývány, obrůstají vegetací pestré druhové skladby včetně vzácných a ohrožených rostlinných druhů, mechem a lišejníky, které se vyskytují jen na 4 lokalitách v ČR. Ve svém celku na povrchu hald vznikly a stále se vytvářejí ekosystémy s unikátními společenstvy s bezpočtem druhů rostlin a živočichů.

Většina obyvatel Příbramska si na pozůstatky z předrevoluční těžby nerostných surovin zvykla, koneckonců haldy s nimi žijí již po celou generaci a během desítek let se staly součástí krajinného reliéfu vrytého do paměťového obrazu všech, kdo kolem nich jezdí každý den do práce nebo do školy.

Nyní, po 30 letech, během nichž úspěšně probíhala samosanace, se však zrodil na první pohled libozvučný nápad haldy rozebrat a část kameniva použít jako materiál pro výstavbu pozemních komunikací. Zní to jako geniální řešení problému s nedostatkem stavebního materiálu, že ano? Tak v čem se může skrývat háček?

Zádrhel je v tom, že takto podaná koncepce projektu je opravdu velmi zjednodušená a v praxi nemůže podle expertů fungovat tak, jak je tvůrci projektu popisována. Dokládají to i pokusy o rozebírání hald, které proběhly v minulosti a které až na ojedinělou výjimku vždy skončily neúspěšně. V jediných dvou případech se z hald nakonec těžilo – avšak v menším množství, s řízeným odpadovým hospodářstvím, v uzavřeném prostoru, s odkalištěm a v blízkosti úseku dálnice, pro jehož výstavbu byl materiál použit. To jsou diametrálně odlišné podmínky než ty, za jakých by se měly haldy rozebírat nyní.

Záměry „Využití odvalového materiálu odvalu jámy č. 15 při realizaci dopravních staveb“ a „Využití odvalového materiálu odvalů jámy č. 11 a č. 19 při realizaci dopravních staveb“ byly sice podrobeny posouzení vlivů na životní prostředí, ovšem pouze formou zjišťovacího řízení (tzv. malá EIA), v rámci něhož nebyly zohledněny všechny faktory, které by hrály roli v běžném stanovisku EIA. Negativní dopady na životní prostředí a na zdraví a kvalitu života občanů žijících v bezprostředním okolí hald byly tedy posouzeny jen velmi nedostatečně. V úvahu Ministerstvo životního prostředí nevzalo ani odborné požadavky obcí, jichž se rozebírání hald dotkne – například požadavek na co nejpřesnější zjištění a posouzení obsahu barevných a těžkých kovů v haldách (těmi jsou například měď, olovo, zinek, kadmium či vysoce toxický arsen).

Dále se úředníci nevypořádali s posouzením vlivu záměru na přítomnost vzácných a ohrožených rostlinných druhů, které na haldách rostou. A v neposlední řadě je třeba upozornit na nedostatečné a neskrytě nepřesné posouzení dopadu dopravní zátěže a zvýšené prašnosti při nakládání s materiálem získaným z hald. A právě kvůli nedostatečnému posouzení obou záměrů je skutečné množství využitelného materiálu z hald otázkou – a spolu s ním i celková ekonomická výhodnost projektu.

Tyto a další důvody vedou obyvatele Příbramska k tomu, že se proti záměrům rozebírání hald bouří a vyjadřují svůj nesouhlas s těžením materiálů z příbramských hald například prostřednictvím petic. K tomuto protestu se otevřeně připojují i starostové dotčených obcí – například obce Dubenec, Háje u Příbrami, Drásov, Lešetice či Petrovice, kteří se obávají zátěže, kterou by odtěžování hald představovalo pro životní prostředí i zdraví obyvatel.

A k hlasu obcí a jejich obyvatel jsem se připojila i já prostřednictvím interpelace na ministra průmyslu a obchodu a ministra životního prostředí. Odpověď, kterou jsem dostala, ovšem neobsahovala vysvětlení všech okolností, na které jsem se ptala, a proto budu s ministry jednat i nadále, stejně jako se zástupci odborné veřejnosti. Spojit se hodlám také se starosty obcí, kterých se rozebírání hald týká, a společně se pokusíme tento problém vyřešit. Jak se zatím ukazuje, spíš než o kýžené geniální řešení jde v případě příbramských hald o zločin proti zdravému rozumu.

Autor: Věra Kovářová | čtvrtek 8.7.2021 8:45 | karma článku: 16.71 | přečteno: 1079x

Další články blogera

Věra Kovářová

Nejdříve Maastricht. Pak euro

Zatímco v zemích, kde se eurem platí, je popularita společné evropské měny vysoká, v České republice, která má k euru pořádně daleko, je na bodu mrazu. Taková je realita a každý politik s ní musí počítat.

20.2.2024 v 10:50 | Karma článku: 12.56 | Přečteno: 487 | Diskuse

Věra Kovářová

Nikdo vám nedá tolik, co vám mohu slíbit

Behaviorální ekonomie je směr přemýšlení o hospodářství, který v podstatě a při veškerém zjednodušení říká, že marketing a přesvědčování je vlastně silnější pákou na ovlivnění hospodářství než vládní rozhodnutí.

5.2.2024 v 21:04 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 482 | Diskuse

Věra Kovářová

Proč vadí korespondenční volba

Proti korespondenční volbě se zvedla nepochopitelně urputná vlna odporu ze strany opozice. Některá tvrzení používaná politiky ANO či SPD jsou skutečně podivuhodná. Podívejme se na ta hlavní bez emocí.

10.1.2024 v 13:09 | Karma článku: 23.88 | Přečteno: 798 | Diskuse

Věra Kovářová

Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné

Jedna věc je v této zemi jistá. Všichni by udělali reformy a rozpočet lepší než vláda. Daleko. Ale jen slovy. Když měli někteří reformy dělat v minulosti, nevykonali vůbec nic. Další nemají pro své nápady žádnou podporu voličů.

13.12.2023 v 10:29 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 631 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 41.35 | Přečteno: 1326 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 334 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.42 | Přečteno: 3311 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.48 | Přečteno: 144 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 428 | Diskuse
Počet článků 32 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 556

Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...