Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mínus 280 je podstatně lepší než mínus 377

Slyšela jsem kdesi říkat Alenu Schillerovou, jak je zděšena z návrhu rozpočtu, se kterým přichází vláda do sněmovny. Je to pro mne způsob uznání. Když je zděšena právě ona, vykročili jsme správným směrem.

Jsem ráda, že v celkovém sněmovním marasmu obstrukcí a zdržování je na stole dohoda o tom, že první čtení rozpočtu proběhne v pátek. Protože rozpočet na rok 2022 je velmi důležitý z řady důvodů.

Za prvé představuje obrat směřování státních financí od dluhové spirály k odpovědnosti. Místo schodku připraveného Andrejem Babišem a Alenou Schillerovou ve výši 377 miliard přichází koalice nikoliv s ideálním, ale každopádně nižším schodkem 280 miliard. Prokazujeme, že ozdravění vládních financí myslíme vážně.

Za druhé dáváme signál trhům. I proto je totiž nutné šetřit a snížit schodek. Dluh financujeme tím, že vláda přichází na trhy a půjčuje si. Důvěryhodný stát za málo, nedůvěryhodný stát za hodně. Rozhazovačná politika minulého roku a původní nezodpovědný plán na letošek vedly k tomu, že nové financování dluhu nás na přelomu roku stálo kolem tří procent ročně. To znamená, že z každé půjčené miliardy musíme rok co rok věřitelů zaplatit 30 milionů. A teď si představte, kolik peněz by to bylo, kdybychom ta tři procenta platili z celého dluhu 2,466 bilionu! Jenom jasné úspory a důkazy, že směřujeme ke zdravým financím nám umožní, abychom za tu miliardu neplatili jako nyní 30 nebo 35 milionů ročně, ale pět nebo deset milionů. Když neuděláme naši zemi pro trhy důvěryhodnou, bude nás financování dluhu stát obrovské peníze navíc – což jsou školky, sportoviště, služby pro občany, na které nebudeme mít kvůli placení vysokých úroků.

Za třetí je tu výše našeho dluhu. V tom má Alena Schillerová pravdu, že vzato poměrem dluhu k HDP nejsme na tom nijak tragicky. Aktuálně je to něco přes 40 procent a jde o šestý nejlepší výsledek v EU. Jenže problém je to strašné tempo, jakým dluh vzrostl za poslední dobu. Není to tak dlouho, co jsme byli druzí a směřovali jsme díky letům pohodlné prosperity pod 30 procent. Ale v posledních dvou letech jsme utráceli daleko více než zbytek vyspělých zemí. Pomalé oživování české ekonomiky ukazuje, že do značné míry zbytečně. Ale to je téma na jiný článek.

Dluh je nebezpečný tím, že se velmi snadno může vymknout kontrole a stát se nezvládnutelným. V roce 2021 jsme byli na okraji takové možnosti a pokud bychom do roku 2022 šli s nezodpovědným populistickým číslem 377 miliard, byl by to hazard s budoucností země. 

Bylo třeba to změnit, změna musela být razantní, a to znamenalo najít úspory. Drtivá většina škrtů není na úkor lidí. Například co se týká zmrazení výše plateb za státní pojištěnce ve zdravotnictví, neovlivní to nijak kvalitu financování resortu. Pojišťovny mají více než dostatečné rezervy na zvládnutí situace. 

Pravda je, že některé škrty jsou i na platech, ale nikoliv zásadně. Zároveň rozpočet předpokládá významnou valorizaci důchodů, která je naprosto nezbytná kvůli obrovské drahotě zděděné po minulé vládě.

Takže ano, rozpočet předložený koalicí není dokonalý a k ideálu má daleko. Nemůže být ideální, protože naše situace není zdaleka tak dobrá, jak se někdo snaží tvrdit. Ale je poctivou snahou výrazně zlepšit naše postavení.

Autor: Věra Kovářová | pátek 18.2.2022 8:46 | karma článku: 18,35 | přečteno: 506x
  • Další články autora

Věra Kovářová

Před reformou penzí se nelze schovat

Tento stát různě utíkal před důchodovou reformou prakticky třicet let. Když už se vláda (Nečas) před deseti lety k zásadnějším změnám odhodlala, vláda následující (Sobotka/Babiš) je zrušila. Bez náhrady.

9.4.2024 v 19:38 | Karma: 15,25 | Přečteno: 447x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nejdříve Maastricht. Pak euro

Zatímco v zemích, kde se eurem platí, je popularita společné evropské měny vysoká, v České republice, která má k euru pořádně daleko, je na bodu mrazu. Taková je realita a každý politik s ní musí počítat.

20.2.2024 v 10:50 | Karma: 12,86 | Přečteno: 498x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Nikdo vám nedá tolik, co vám mohu slíbit

Behaviorální ekonomie je směr přemýšlení o hospodářství, který v podstatě a při veškerém zjednodušení říká, že marketing a přesvědčování je vlastně silnější pákou na ovlivnění hospodářství než vládní rozhodnutí.

5.2.2024 v 21:04 | Karma: 16,07 | Přečteno: 492x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Proč vadí korespondenční volba

Proti korespondenční volbě se zvedla nepochopitelně urputná vlna odporu ze strany opozice. Některá tvrzení používaná politiky ANO či SPD jsou skutečně podivuhodná. Podívejme se na ta hlavní bez emocí.

10.1.2024 v 13:09 | Karma: 23,88 | Přečteno: 801x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Věra Kovářová

Škrty nejsou tupé. Jsou životně nutné

Jedna věc je v této zemi jistá. Všichni by udělali reformy a rozpočet lepší než vláda. Daleko. Ale jen slovy. Když měli někteří reformy dělat v minulosti, nevykonali vůbec nic. Další nemají pro své nápady žádnou podporu voličů.

13.12.2023 v 10:29 | Karma: 14,96 | Přečteno: 639x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 14,73
  • Průměrná čtenost 549x
Ing. Věra Kovářová. Bývalá starostka obce Chýně, poslankyně Parlamentu ČR, místopředsedkyně hnutí STAN,  překladatelka a učitelka německého jazyka. Podrobnosti o mně najdete na mých webových stránkách.

Seznam rubrik